Sınırları Aş, Geleceğini Keşfet

Almanya'da EĞitim

Üniversitelere Kabul Hakkında Soru Cevaplar

Almanya’da üniversiteye kabul için Türkiye’de ÖSYM ile bir üniversite lisans programına yerleşmek gerekir.

Hangi lise türünden ve alandan olduğuyla ve Almanya’daki hedef üniversite programına eğitim profilinizin uygunluğuyla ilgili ayrıntıyı bizimle iletişim kurarak edinebilirsiniz

Geçmiş yıllarda kazanılan durumda da gerekli şart yerine gelmiştir. Güncel olarak öğrenci olup olmamanız Almanyada üniversiteye kabul sürecinde rol oynamaz.

Ancak bazı detaylı kriterler vardır. Bizden danışmanlık alarak siz de önemli avantajlar yaşayın!

Bunun önemi veya avantajı yoktur. Eğer Türkiye’de özel üniversite bile kazandıysanız Almanya’da bir devlet üniversitesine girebilirsiniz.

Türkiye’de kazandığınız üniversitenin uluslar arası prestijinin çok özel durumlar dışında hiç bir önemi yoktur.

Okumak istediğiniz bölüm Türkiye’de hangi alandan ise o bölümleri okuyabilirsiniz.

Türkiye’de mühendislik kazandıysanız, örn. Makine Mühendisliği, Almanya’da hem aynı bölümü hem de farklı herhangi bir mühendislik bölümü okuyabilirsiniz.

Evet Düşük bir yerleşme puanıyla üst sıralardaki bir Alman üniversitesine kabul edilmesi beklenemez. Sayısal yerleşmesi 400 ve üzeri olanlar Almanya’da ilk 5’teki üniversitelere girebiliyor.

Bu oran her yıl değişkenlik gösterebilir. Örneğin Berlin Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne 400 puanla girildiyse ertesi yıl (yabancı öğrenciler tarafından artan yada düşen tercih oranına bağlı olarak) 420 yada 380 ile girilebilmektedir.

İşletme, Elektronik mühendisliği gibi alanlarda yabancı öğrenci kontenjanları genelde çok daha müsait olduğu için düşük yerleşme puanlarıyla çok iyi üniversitelere kabul alınabilir.

Alan içerisinden olmak kaydıyla (örn. EA ile işletme  kazanan bir aday Almanya'da psikoloji okuyabilir). Ancak alan dışına çıkınca en az 1 bazı üniversitelerde 2 yıl öğrenim geçmişinden sonra kabul etmektedirler. 

Sınır yok. Kazanılan bölüme Türkiye'de kayıt yapmak zorunlu değildir. Bir kez yerleşme sağlanınca, süresiz şekilde ilerleyen yıllarda da yerleşme belgesi Almanya'daki üniversitelerde kullanılabilmektedir.

Başvuru dönemi ve kayıt döneminin farklı zaman dilimlerinde oluşu nedeniyle (başvuru 15.01 / 15.07 kayıt Eylül / Mart) dil belgesi de 2 aşamalı sunulabilir.

Kayıt için gerekli dil yeterliliği her durumda TestDaF 4, DSH 2 veya Telc C1 sertifikalarıdır.

Başvuru sırasında Almanya'daki her bir üniversite farklı prosedür uygulayabilir. Bir kısmı başvuru takviminde nihai yeterlilik gösteren bu sertifikaların sunulmasını şart koşar.

Bir kısmı ise adayın Almanca öğrenmeye devam ettiğini, son aşamadaki kayıt zamanına kadar dil sertifikasını edinebileceğini dikkate alarak öğrenciye kolaylık sağlamak amacıyla henüz başvuru sırasında B2 sertifikasını yeterli görebilir. Ancak çoğu yerde yine de C1 istenmektedir.

Vize işlemleri

Vize başvurusu için en çok merak edilenler..

Öne çıkan vize detayları

Vize işlemlerinde bilmeniz gerekenler

Üniversite amacıyla gidilecek Almanya’da uzun dönem kurs kaydı yapılacağı için vize başvurusu sırasında Almanca yeterliliğinin belgelenmesi yasal olarak zorunlu değildir. Ancak Konsolosluk memurlarının dikkate aldığı bazı özel durumlar vardır.

Üniversite amacıyla olmayıp meslek eğitimi, araştırma görevlisi, iş arama veya çalışma amaçlı yapılan vize başvurularında farklı seviyelerde Almanca dil bilgisi aranıyor. Bu kapsamda gerek yönlendirme gerekse kurs kaydınız ile ilgili organizasyon kapsamında Danışmanlık alabilirsiniz.

Almanya’da bulunan bir bankada bloke hesabı açılarak yıllık geçim amacıyla 11.904 €‘luk tutar hesaba yatırılır. Aylık yaşam giderinin güvence altına alınması amacıyla oluşturulan için bu hesaptan 992 € banka tarafından serbest bırakılır.

Banka Almanya’da olmak zorundadır. Türkiye’deki bankalar kabul edilmez.

Banka bloke hesap işlemine alternatif olarak Almanya’da yaşayan bir kişi öğrenci adayına sponsor olabilir. Bununla ilgili kriter yabancılar yasasında öğrenci geçim miktarı olarak ön görülen rakamın ödeneceğine dair taahhüt edilmesi, bu amaçla sponsor olacak kişinin bütçesinin buna uygun olduğunun ispatlanması. Taahhüt veren kişinin Türkiye’de yaşayan birinin olması Konsoloslukça kabul görmemektedir.

Vize randevusu idata üzerinden alınmaktadır. Ancak randevu işlemleri Konsolosluk tarafından sınıflandırılarak öğrenim, meslek ve bazı spesifik branşlara göre 1 ay ile 7-8 ay arası bir süre içerisinde atanmaktadır. Vizeye başvurduktan sonra işlem süresi 1-3 arası zaman almaktadır.